Historiaa

Joutele-seuran idea ja alkutahdit perustuvat vankasti Sulkavan suureen soututapahtumaan - 65 kilometrin mittaiseen Partalansaaren ympärisoutuun. Jo vuonna 1990 joukko Nelesläisiä (firmaporukka) asiasta innostuneita ilmaantui kirkkoveneiden lähtöluetteloon Sulkavalla ja tulosluettelossa sijoitus oli kuudes. Sijoitus oli hienoa, sillä moni istui kirkkoveneessä ensimmäistä kertaa vasta Sulkavalla startissa.
 
Kiduttavassa viidessä tunnissa oli ilmeisesti jotain elämää suurempaa, koska seuraavan vuoden keväällä oli taas täysi miehistö Nelesläisiä ilmoittautunut soutuihin. Jo tuolloin oli opittu, että “harjoitus tekee soutajan” tai ainakin auttaa paremmin sietämään fyysisen ja henkisen kiirastulen. Vielä kesän 1992 soutuihin osallistuttiin vuokraveneellä.

Innostus kuitenkin kasvoi koko ajan, joten koettiin tarpeelliseksi perustaa oma seura ja hankkia seuralle oma kirkkovene. Syksy ideoitiin ja keväällä 1993 pantiin töpinäksi. Soutu- ja kuntoseura Joutele ry:n perustamispöytäkirjan allekirjoitti parisenkymmentä asiasta innostunutta. Seuran nimi juontaa Kalevalasta, jossa joutele tarkoittaa verkkaista soutelua.
 
Vene tilattiin Sulkavalta, ja kesä 1993 aloitettiin omalla kalustolla. Joutele-seura alkoi tulla tutuksi soututapahtumissa, ja seuraan liittyi jäseniä myös firmaporukan ulkopuolelta. Oma, lipevä vene innosti porukkaa, ja vuonna 1995 irtosikin Sulkavan yösoudun voitto ja 4. sija pitkän matkan SM-kilpailussa. Vuosina 1997, 1998 ja 1999 hamuttiin kovasti Sulkavan voittoa, vaan hopeasijalle vielä jäätiin. Vuosi 2000 toi sitten kauan odotetun ja yritetyn Sulkavan Suursoutujen voiton, miesten kultaa kirkkoveneitten pitkällä SM-matkalla.