Tulokset 2009

Iloisesti yhdessä

Soutu-ja Kuntoseura Joutele, kotoisammin vain Joutele jatkoi ja tiivisti aktiivista toimintaansa vuonna 2009. Seura voi olla ylpeä siitä innokkaasta yhteishengestä, joka soutajiemme kesken vallitsee. Maankuulu Joutele- henki on vain vahvistunut! Yhdessä harjoitellaan ja kisataan ja rentoudutaankin välillä. Yhdessä myös jaetaan ilot ja surut. Iällä tai sukupuolella ei ole väliä. Jokainen on tärkeä. Tarvitsemme kynämiestä, markkinoijaa, nikkaroijaa, kokemusta ja uutta tuoreutta, maskottia ja sovittelijaa.

Seuramme koostuu taustaltaan hyvinkin erilaisista urheilijoista. Osalle soutu on sivulaji, osalle päälaji, muutamille puolestaan tärkeä kuntoilumuoto. Talviharjoittelun aikana jokainen tekee työtä harjoitusohjelman mukaisesti kohottaakseen omaa kuntoaan ja ollakseen valmis heti vesikauden alussa tekemään täysipainoista soututyötä joukkueen jäsenenä. Miesten Sulkavan voittajajoukkueessa ikäero nuorimman ja vanhimman soutajan välillä oli 40 vuotta, naisten hopeajoukkueessakin yli 30 vuotta . Taas tuli todistettua, että kalenteri-ikä on jotakin aivan muuta kuin toiminnallinen ikä. Yhdessä, joukkueena olemme vahvoja. Jopa vahvempia kuin jokainen yksilö erikseen yhteenlaskettuna. Valmentajan ja perämiehen tehtävänä on hioa yksilösoutajat toimimaan joukkueena.Tässä he onnistuivat vuonna 2009 erinomaisesti.

Kalustoryhmämme on korvaamaton

Kaluston uudistaminen jatkui jo kolmatta kautta peräkkäin. Talvella miehet purkivat Seuran vanhimman veneen; Joutele -97:n sisäosat kokonaan ja vene kunnostettiin uuden veroiseksi. Penkit ja jalkatuet uusittiin ja vene hiottiin ja lakattiin. Lisäksi ostettiin vielä yksi uusi vene-Joutele 09 - sisustusta vailla sekin. Kalustoryhmä laittoi uuden tulokkaan soutuvalmiiksi kesäkuussa ja niinpä sillä soudettiin heinäkuun puolessa välissä Sulkavalla. Veneen kauden avaus oli hieno- 60 km SM-kulta! Satojen tuntien työpanos palkittiin näin ilolla ja onnistumisella. Kiitokset vielä kerran kaikille talkoolaisille!

Vieläkin suurempi kiitos siitä, että saimme veneet varusteltua soutu- ja kilpakuntoon kuuluu yhteistyökumppaneillemme, tukijoillemme ja mainostajillemme. Ilman teitä, ei kilpailukautemme olisi mitenkään onnistunut!

Tukijoiden logot kilpaveneen kyljessä ovat liitäneet vauhdikkaasti koko kesän kilpailukauden ja siivittäneet hienoja suorituksiamme. Kesä oli taas kiireinen, kaikkiaan 17 kisalähtöä!

 

Ari Rantasesta vuoden valmentaja 2009
 

Soutukauden kruunasi marraskuussa iloinen uutinen. Suomen soutuliitto valitsi syysliittokokouksessaan Jouteleen valmentajan Ari Rantasen vuoden puuvenesoudun valmentajaksi.

 

 

Joutelettaret kesällä 2009

 

Vuosi 2009 oli joutelettarien kahdeksas kisavuosi. Se oli myös historiamme innostavin, kannustavin, hauskin, onnellisin ja myös tuloksiltaan paras kesä. Koskaan aikaisemmin emme olleet saavuttaneet jokaisesta naisten SM-kisasta mitalia, mutta viime kesänä unelma toteutui. Hyvät sijoitukset toivat meille jaetun II-sijan naisten kirkkoveneliigassa.

Positiivinen kierre alkoi näkyä jo talviharjoittelun yhteydessä. Alusta asti oli selvää, että ketään ei tarvitse noutaa kotoa ja houkutella mukaan. Olimme saaneet Laaksosen Marikan ja Kulmalan Hannan kaltaisia vahvistuksia joukkoomme ja ehkä siitäkin innostuneena Jouteleen ”vanha jengi” lämpeni tekemään parastaan. Saimme myös vesille muutaman uuden soutajan ja olen ilokseni pannut merkille, että asenne kokeneimmilla soutajilla on kannustava ja halua soututaitojen opettamiseen löytyy. Samoin uusien soutajien innostus kohotti entisestään konkareiden motivaatiota.

Talviharjoittelua täydensi ensi kertaa Marikan järjestämä tekniikkaharjoittelu altaalla. Tämä oli yksi esimerkki lisääntyneestä yhteistyöstämme muiden soutuseurojen kanssa. Kokemukset ovat olleet hyvin myönteisiä. Yhteistyö tuo mukanaan avoimuutta, kehittää lajia, lisää soutajaresursseja ja vahvistaa yleistä viihtymistä soutuharrastuksen parissa. Lähentyminen avasi myös meille mahdollisuuden kokeilla olympialuokan veneitä yksiköstä aina ”kasiin” muutamien soutajien taitojen riittäessä jo kisaan asti. Lisäksi yhteistyö oli onneksemme kaksisuuntaista. Olympialuokan puolelta löytyi halukkuutta täydentää huvennutta joukkuettamme kirkkoveneiden lyhyiden matkojen SMmatkoilla.

Kirkkovene on 12 metriä pitkä ja sen kyllä huomaa. Tahtiairossa, perämiehen silmien alla, olo on täysin erilainen kun hirmu kaukana keulassa, jossa airokaan ei oikein meinaa ”yltää veteen”. Veneen vauhtia hidastaa soutajien massan eriaikaisen liikkeen aiheuttama voima. Niinpä joukkuueen 14 soutajaa pitäisi saada liikkumaan mahdollisimman yhtäaikaisesti hyvällä rytmillä. Tehtävä on haasteellinen ja siksi joukkuesoutu onkin niin kiehtova laji. Välillä vene ei kulje mihinkään ja joskus taas ilokseen huomaa, että nyt mennään. Näiden asioiden kanssa mekin painimme ja istumajärjestystäkin tuli vaihdettua enemmän kun tarpeeksi. Kausi osoitti meille myös, kuinka tärkeää olisi saada jokaisen soutajan koolle ja soutuasennolle optimaalinen soutupaikka.

Soutajien kunto ja taito luo perustan joukkuesoudulle. Sen lisäksi on siis suuri joukko tekijöitä, joiden avulla noustaan kisassa palkintopallille tai jäädään pitelemään perää. Meillä vauhtia parantaviin tekijöihin kuuluu ehdottomasti perämiehemme Jukka. Kokemus on kasvattanut hänestä upean perämiehen, jonka luotsaamana ei tarvitse enää pelätä myöhästyvänsä startista. Lisäksi hänellä on syntymälahjanaan kyky käsitellä erityisesti naispuolisia soutajia. Hän osaa sopivasti tasapainoilla huumorin, kannustuksen ja vaatimisen välillä. 

Meillä on käytössämme sponsoreidemme ja kalustoryhmämme ansiosta hyvä kilpavene. Pisimpien ja lyhyimpien naissoutajien välillä pituuseroa on melkein 30 cm. Tämä on tekijä, jota emme ole vielä kyenneet kompensoimaan riittävästi. Naisjoukkueemme tarvitsee osaavaa apua mm. hankainpaikkojen ja jalkatukien säädöissä, jotta kaikille saadaan hyvä soutuasento ja sitä kautta soutuun lisää yhtenäisyyttä ensi kaudeksi.

 

Ensi kesää mielenkiinnolla odottaen Marita Junna

 

Miesten kausi 2009
 

Miesten kausi 2009 käynnistyi erittäin positiivisin odotuksin. Olihan miesten joukkueen kokonaisvahvuus alustavien osallistumiskyselyjen perusteella nousemassa huomattavasti edelliseen kauteen verrattuna ja harjoittelun toteutus ulkovesikauden alkaessa näytti todella hyvältä. Odotuksia lisäsi sisäsoututestien tulostason selkeä nousu, oli kyseessä sitten jo kokenut Jouteleen souturatsu tai tuoreempi tulokas seuramme toiminnassa.

Ulkovesikausi käynnistyi kuitenkin yskähdellen. Miesten venettä ei saatu harjoituksissa useinkaan täyteen ja odotettu kahden aktiivisen joukkueen tehokas harjoittelu kääntyi yhden joukkueen eloonjäämistaisteluksi. Motivaation hiipuminen ym. syyt kevään kynnyksellä pudottivat miessoutajien lukumäärää hälyttävää tahtia. Edessä oli taas vetäjän ja aktiivien osalta haasteellinen yhtälö.

Kauden ensimmäiseen kilpailuun 24.5.2009 Iitissä miesjoukkue valmistautui Joutele -97 venettä käyttäen. Edelliselle kaudelle hankittu uusi vene oli annettu itseoikeutetusti aktiivisen naisjoukkueen käyttöön ja uusi paranneltu painos Joskittin veneestä oli vasta valmistumassa Sulkavan mystisessä venehautomossa. Kisafiilistä nostivat pari onnistunutta valmistavaa treeniä, jotka saatiin toteutettua täydellä miehistöllä.

Iitissä kisasimme ankarasti Sulkavan Urheilijoiden kivikovaa miesjoukkuetta vastaan. Valkealan soutajat osoittautui näin kauden alkaessa yllättävän kesyksi. Loppusuorataistelussa hävisimme Sulkavalle kahdella sekunnilla! Kuitenkin lupauksia antava kisa kauden alkuun!

Harjoittelu jatkui edelleen mollivoittoisesti ja melko usein vajaalla miehistöllä. Leppävirran 30km kisat kuitenkin odottivat ja Iitin hyvin mennyt kisa nostatti toiveita mahdollisesta menestyksestä kauden ensimmäisen SM-kilpailun osalta. Miesten kakkosjoukkueen pyörittämisen osalta oman joukkueen kokoaminen oli mahdotonta ja Leppävirran kanssa samaan aikaan soudettavaan Kuusiston soutuun lähdettiin suunnittelemaan yhteisjoukkuetta Kirkkonummen soutajien kanssa. Vaikka harjoittelu ei kaikkia laadullisia kriteereitä täyttänytkään, odotukset Leppävirran SM-kisassa mahdollisesta menestyksestä edelleen nousivat, kun kilpailuun osallistuva ryhmä näytti muodostuvan fysiikaltaan erittäin vahvaksi. Venevalinnaksi sovittiin vuoden 2008 mallin Joskitt, jolla naiset olivat harjoitelleet koko kevään ja näin kaikki kisalähdöt soudettaisiin Leppävirralla samalla veneellä.

Kisassa soutu hajosi teknisesti ja "tumppaantui" lyhyeksi nypläämiseksi, eikä veneessä ollutta fysiikkaa saatu ulos. Lopputuloksena 6. sija. Kisa oli selkeä pettymys ja kun kyttyräselkäisten soutajien selkien oikomista katsoi rannassa maaliin saapumisen jälkeen, oli johtopäätös selvä - veneen säädöt olivat tälle ryhmälle pielessä. Tämän paljasti myös lähdöstä tehty videointi. 7.6 soudettiin vielä 30km sekalähtö, joka oli siihen osallistuneiden miesten mielestä soudullisesti parempi suoritus.

Harjoittelun jatkuessa edelleen varsin vaihtelevatasoisena lähestyttiin keskikesän pääkisaa - Sulkavaa. Uusi -09 vene valmistui hiljalleen kisakuntoon ja kalustoryhmä teki upeaa työtä. Säädöt saatiin kohdalleen Hanskin Peten väsymättömällä uurastuksella. Sulkavalle perinteisesti valmistavana kisana käytävässä Lohjan soudussa 27.6 päästiin uudelle veneelle antamaan kisakaste. Toiseksi veneeksi kisaan koottiin yhteisjoukkue Keravan Urheilijoiden kanssa. Lohjalla edettiin tasaisessa letkassa kohti loppusuoraa kunnes sitten sattui haaveri, peräsimen ohjausvarsi irtosi peräsimestä ja veneemme kaartoi letkasta kohti rantaa. Oli siinä kilpakumppaneilla ihmettelemistä! Rantasen Arin akrobatian avulla vene saatiin jotenkin takaisin kurssiin ja loppusuora tultiin sisulla! Olimme loppusoudun selkeästi nopein vene, mutta ylimääräiseen rantautumiseen mennyt aika vei mahdollisuudet sijoittua mitalisijoille. Lupauksia antava ja perämiehelle koko vartalokrampin tuonut kisa kuitenkin...

Harjoittelu kohti Sulkavaa jatkui jo hieman pirteämmin. Rantasen Arin juonimat viimeistelyharjoitukset saivat porukkamme herkkään kuntoon. Kakkosjoukkueen kokoamisesta Sulkavalle luovuttiin ja vähemmän kilpailulliselle ryhmälle haettiin Sulkavalle kisapaikat Joutsan, Hullun Hirven soutajien, Koston Soutajien ja Soutumiesten joukkueisiin. Sulkavalla 11.7. soudettiin parin vuoden jälkeen miesten pitkän matkan Suomen Mestaruudesta. Lähtöviivalla oli koko suomen kirkkovenejoukkueiden parhaimmisto. Lähtökohtaisesti olimme selkeässä haastajan asemassa fyysisesti ennakkoon vahvempien ryhmien joukossa. Niinpä lähtölaukauksen kajahdettua asetuimme tarkkailuasemiin joukon keskivaiheille.

Heti ensimmäisen selän auettua pelin juoni selkeni. Osa joukkueista piti hurjaa alkuvauhtia. Perämiehen rauhoittelemina maltoimme mielemme ja teimme omaa nöyrää, tasaista soutuamme. Puolessa matkassa olimme tasaisella vauhdilla sijalla 4. Evijärven, Kalmarin soutajien ja Kuhin joukkueiden ollessa edessämme. Puolen välin jälkeen Evijärven ja Kuhin vauhti hiipui ja pystyimme ohittamaan heidät yllättävän helposti ilman vauhdin nostoa. Jatkoimme muutaman kilometrin Kalmarin perässä ja yhtäkkiä myös Kalmari väsähti. Siis ohi ja matka jatkui omalla, muille tappavaksi osoittautuneella matkavauhdillamme. Ero Kalmariin kasvoi koko ajan ja loppumatka mentiin varmaan itse kunkin osalta hieman epäuskoisissa merkeissä. "Onko kisa tässä? Eikö muista ole meille tänään vastusta? Tuleeko sieltä joku vielä?" Ei tullut ja Sulkavan SM-kulta 2009 oli Jouteleen! Kisa oli täydellisen perämiestaktiikan ja yhtenäisen nöyrän joukkueen työnäyte! Maalissa oli monta uutta Suomen Mestaria ja kaikkein suurimmat hymyt irtosivat pitkän soutu-uran tehneiltä Raimo Mylleriltä ja Timo Luodolta, jotka pokkasivat nyt kaikkien vuosien jälkeen ensimmäiset SM-kullat kaulaansa!

Harjoittelutauon jälkeen Lappajärven lyhyen matkan SM-kisoihin valmistauduttiin miesten osalta vain osana sekajoukkuetta. Menestystä ei Lappajärveltä sekajoukkueelle tullut ja miehille jäi statistin rooli naisten hyvää vauhtia ihmetellessä.

Kulosaaren soutuihin 5.9. miehet ovat perinteisesti koonneet kaikki voimansa ja muutaman ulkopuolisen vahvistuksen avulla saatiin kisaan kaksi miesjoukkuetta jalkeille. Perinteisesti ykkösjoukkue tappeli taas voitosta Espoon Tapioiden kanssa ja valitettavasti jouduimme taas muutamalla sekunnilla heille taipumaan. Toivottavasti tästä ei tule myös perinnettä...

Yhteenvetona; kausi 2009 oli haasteellinen, mutta opettavainen! Sulkavan onnistumisesta kannattaa ottaa oppia ja uskoa koko uuteen kauteen. Jos pystyimme tuohon lyhyellä valmistautumisella, mihin pystymmekään pidemmällä?

Kimmo Kuittinen

 

Kirkkovenesoudun sprintti-matkojen SM-kisat, 23.8.2009, naiset 10 000m

1. SU-41 39:44,7 2. Kouvolan Soutajat 39:55,7 3. Joutele 40:42,2 4. Virranviemät 41:10,9 5. Enonkosken Kohina 41:43,7 6. Ikaalisten Soutajat 43:15,3 7. Lappajärven Veikot 47:52,3

Kirkkovenesoudun sprintti-matkojen SM-kisat, 23.8.2009, sekajoukkueet 10 000m

1. SU-41 1 37:57,8 2. Evijärven Urheilijat 38:24,2 3. Kouvolan Soutajat 1 39:00,0 4. Mikkelin Soutajat 1 39:02,3 5. Nesteen Soutajat 39:03,6 6. Mikkelin Soutajat 2 39:20,5 7. Joutele 39:29,3 8. Savonlinnan Soutu 39:34,4 9. SU-41 2 39:42,6 10. Kouvolan Soutajat 2 39:50,4 11. KuHin Soutajat 39:52,1 12. Tornion Latu ja polku 40:30,2 13. Lappajärven Veikot 46:49,9

Kirkkovenesoudun sprintti-matkojen SM-kisat, 22.8.2009, naiset 2000m

1. SU-41 07:26,7 2. Kouvolan Soutajat 07:40,6 3. Joutele 07:43,1 4. Virranviemät 07:45,1 5. Mikkelin Soutajat 07:53,0 6. Enonkosken Kohina 07:54,8 7. Ikaalisten Soutajat 08:02,7 8. Lappajärven Veikot 08:54,9

Kirkkovenesoudun sprintti-matkojen SM-kisat, 22.8.2009, sekajoukkueet 2000m

1. SU-41 07:07,5 2. Kouvolan Soutajat 1 07:14,5 3. Evijärven Urheilijat 07:19,9 4. Mikkelin Soutajat 1 07:24,4 5. Joutele 07:25,3 6. Nesteen Soutajat 07:25,5 7. Savonlinnan Soutu 07:26,3 8. Mikkelin Soutajat 2 07:27,2 9. Tornion Latu ja Polku 07:33,6 10. Kouvolan Soutajat 2 07:34,6 11. KuHin Soutajat 07:37,8 12. Lappajärven Veikot 08:31,5

Sulkavan Suursoudut, 11.7.2009, yksinsoutu miehet 60 vuotta

5. Jarmo Tuominen Joutele                  5:59:44

Sulkavan Suursoudut, 11.7.2009, miehet SM

1. JOUTELE 1 3:59:01.9 2. KUUSAMON SOUTAJAT 4:01:04.4 3. EVIJÄRVEN URHEILIJAT 4:02:24.9 4. VALKEALAN SOUTAJAT 4:03:13.3 5. KUHIN SOUTAJAT 4:03:56.6 6. KALMARIN SOUTAJAT 1 4:07:44.7 7. AIROTEAM 4:08:42.3 8. KERAVAN URHEILIJAT 4:09:45.9

Sulkavan Suursoudut, 11.7.2009, naiset SM

1. VIRRANVIEMÄT LEPPÄVIRTA 4:26:55.4 2. JOUTELE 4:29:24.0 3. ENONKOSKEN KOHINA 4:31:37.3 4. KOUVOLAN SOUTAJAT 4:34:06.5

Lohjan järvipäivät, 27.6.2009, kirkkoveneet avoin 25km

1. Valkealan Soutajat 1.36.33 2. Rautakourat 1.36.41 3. Metso Paper Suvituuli 1.36.53 4. Joutele 1.36.57 5. Airoihin Sekoajat 1.37.20 6. Nesteen Soutajat 1.40.05 7. Keravan Urheilijat 1.42.03 8. S-etukorttiristeily 1.45.12 9. Keravan Urheilijat 2.00.37 10. Korkkiruuvi-Team 2.14.30

Lohjan järvipäivät, 27.6.2009, kirkkoveneet naiset 25km

1. Joutele naiset 1.48.02 2. Nesteen Soutajat naiset 1.54.46 3. Doorikset 1.55.46

 

Lohjan järvipäivät, 27.6.2009, pienveneet miehet 45 vuotta yksinsoutu 25km

1. Kari Lampilahti Soutumiehet  2.08.13
2. Mikko Lahti        Espoon Tapiot  2.09.22
3. Pentti Leinonen   Joutele         2.09.42

 

Lohjan järvipäivät, 27.6.2009, pienveneet miehet 60 vuotta yksinsoutu 50km

1. Jarmo Tuominen Joutele    4.55.23

 

Kirkkoveneet: SM-30 km Leppävirta, 6.6.2009

Jouteleen naisille SM-hopeaa ajalla 2.13,04
Jouteleen miehet kuudensia ajalla 2.03,14

Sekajoukkueen jäsenet soutivat perättäisinä päivinä saman 30 km:n kisan uudelleen sijoittuen kuudenneksi hyvällä ajalla 2.06.41

Tiltun soudut, 24.5.2009

Jouteleen naisille ja miehille hopeaa

Miehet hävisivät Sulkavan Urhelijoille 2 sekuntia, Jouteleen aika 1.19,16
Naiset Kouvolan Soutajien takana 1.41, Jouteleen aika 1.28,30