Soutu- ja kuntoseura Joutele ry

Soutu on suomalaista, se kuuluu kulttuuriimme samalla tavoin kuin saunamökki järven rannalla. Soutu ja vesillä liikkuminen yleensä on vain liian tavallista, jotta tunnistaisimme sen osaksi kulttuuriamme ja arvostaisimme sitä enemmän.
Suomalainen on liikkunut taidolla ja menestyksekkäästi vesillä jo vuosisatojen ajan - tästä esimerkkeinä ovat jopa yli satapaikkaiset kirkkoveneet, joilla soudettiin järvenselkien poikki kirkonmenoihin sekä taidokkaasti käsintehdyt savolaisveneet Sulkavalta. Nämä kaikki ovat todisteita suomalaisesta kulttuurista - ja soudusta!
Näitä kaikkia asioita edistää ja kannattaa Soutu- ja Kuntoseura Joutele. Kannustamme tekemään ruumiinkulttuuria suomalaisittain ja kuvia kumartamatta. Mikä laji olisi siihen suomalaisempi ja sopivampi kuin soutu - pyrkimys parhaaseen mahdolliseen suoritukseen samassa veneessä, samaan tahtiin. Seuramme mottona toimiikin lainaus Kalevalan Samporetkestä:Elä itke, puinen pursi, vene hankava, havise!
Kohta saat sotia käyä, tappeloita tallustella.


Tervetuloa kaikki uudet kannattajat soutuun mukaan.
Ottakaa rohkeasti yhteys Jouteleeseen!

 

Jouteleesta


Soutu- ja Kuntoseura Joutele ry on Suomen Melonta- ja Soutuliiton jäsenseura ja erikoistunut puuvenesoutuun. Seura omistaa kaksi kirkkovenettä, kaksi parisoutuvenettä ja vuorosoutuveneen, joilla osallistutaan kilpailuihin ja soututapahtumiin ympäri Suomea. Joutele on perustettu vuonna 1993. Seuran ensisijaisena tarkoituksena on yhteishengen, henkisen- ja fyysisen sietokyvyn ja sisun kasvattaminen sekä suomalaisen kestävyys- ja perinneurheiluharrastuksen ja kilpatoiminnan ylläpitäminen jäsenien keskuudessa. Kesällä harjoitellaan kolmesti viikossa valmennusryhmän laatiman suunnitelman mukaisesti. Harjoituksiin lähdetään Vartiokylän Venekerhon rannasta. Myös soutukauden ulkopuolella seuran toiminta on aktiivista. Kuntoa pidetään yllä sauvavaelluksin ja sisäsoutuharjoituksilla Soutustadionilla ja välillä kisaillaan suksien päällä. Seura toimii talkoo-periaatteella. Kesän suurin yhteisponnistus on syyskuun alun Kulosaaren Ympärisoudut. Joutele järjestää ne perinteisesti yhdessä Helsingin Soutuklubin kanssa. Joutele tarjoaa mahdollisuuksia monille - heille, jotka haluavat panostaa puuvenesoutuun Suomen huipulla kuin myös heille, jotka muuten vaan nauttivat kuntoilusta ulkoilmassa. Tule siis mukaan soutamaan, soutuharrastus on vienyt monet jäsenemme mukanaan!


Historiaa


Joutele-seuran idea ja alkutahdit perustuvat vankasti Sulkavan suureen soututapahtumaan - 65 kilometrin mittaiseen Partalansaaren ympärisoutuun. Jo vuonna 1990 joukko Nelesläisiä (firmaporukka) asiasta innostuneita ilmaantui kirkkoveneiden lähtöluetteloon Sulkavalla ja tulosluettelossa sijoitus oli kuudes. Hieno sijoitus, kun moni istui kirkkoveneessä ensimmäistä kertaa vasta Sulkavalla startissa.
 
    Kiduttavassa viidessä tunnissa oli ilmeisesti jotain elämää suurempaa, koska seuraavan vuoden keväällä oli taas täysi miehistö Nelesläisiä ilmoittautunut kesän -91 soutuihin. Jo tuolloin oli opittu, että “harjoitus tekee soutajan” tai ainakin auttaa paremmin sietämään tuon fyysisen ja henkisen kiirastulen. Vielä kesän 1992 soutuihin osallistuttiin vuokraveneellä. Innostus kasvoi koko ajan, joten koettiin tarpeelliseksi perustaa oma seura ja hankkia seuralle oma kirkkovene. Syksy ideoitiin ja keväällä 1993 pantiin töpinäksi. Soutu- ja kuntoseura Joutele ry:n perustamispöytäkirjan allekirjoitti parisenkymmentä asiasta innostunutta. Seuran nimi juontaa Kalevalasta, jossa se tarkoittaa verkkaista soutelua.
 
Vene tilattiin Sulkavalta ja kesä 1993 aloitettiin omalla kalustolla. Joutele-seura alkoi tulla tutuksi soututapahtumissa ja seuraan liittyi jäseniä myös firmaporukan ulkopuolelta. Oma, lipevä vene innosti porukkaa ja vuonna 1995 irtosikin Sulkavan yösoudun voitto ja 4. sija pitkän matkan SM-kilpailussa. Vuosina 1997, 1998 ja 1999 hamuttiin kovasti Sulkavan voittoa, vaan hopeasijalle vielä jäätiin. Vuosi 2000 toi sitten kauan odotetun ja yritetyn Sulkavan Suursoutujen voiton, miesten kultaa kirkkoveneitten pitkällä SM-matkalla.